Ciasto krówka budyniowa z bananem

Szukałam ciasta, którego nie trzeba piec w piekarniku i będzie zawierało banany. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Małej Cukierenki, jednak wprowadziłam niewielkie zmiany. Ciasto nie jest za słodkie – moim zdaniem :) i naprawdę łatwe w przygotowaniu. 

 

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 puszka (450 g) masy kajmakowej (krówkowej)
  • 4 duże banany
  • sok z cytryny

na masę śmietanową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilli

na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opak. budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:

  1. Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy, jajko i zmiksować do połączenia składników. Pozostałe mleko wlać do rondla, podgrzewając dodać masło, cukier, cukier z wanilią od czasu do czasu mieszając. Do gotującego mleka wlać wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń – do momentu aż będzie bardzo gęsty ale dalej lejący. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
  2. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i ostudzić. 
  3. Dno blaszki o rozm. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać herbatniki, jeden przy drugim. Na wierzchu wylać masę budyniową i przykryć ponownie herbatnikami. 
  4. W rondelku podgrzać masę kajmakową aż będzie lejąca. Wylać ją na przygotowane herbatniki. 
  5. Banany pokroić w plasterki, otoczyć w wyciśniętym soku z cytryny. Banany ułożyć na wylanej masie kajmakowej.
  6. Serek mascarpone ubić mikserem. Dodać śmietankę i ubijać na sztywno. Dodać cukier puder i ekstrakt z wanilli. Dla pewności, że masa będzie dłużej sztywna można dodać śmietan-fixu. Masę śmietanową wyłożyć na banany i wyrównać. 
  7. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Ciasto przechowywać w lodówce. Jeść je dopiero na następny dzień, gdy herbatniki zmiękną. 

,,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>