Ciasto Kinder Pingui

Bardzo proste ciasto czekoladowe przekładane masą śmietanową i warstwą czekolady. Ciasto przypomina znany batonik Kinder Pingui. Jest bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i idealne na każde przyjęcie. 

Przepis pochodzi z tego bloga.  

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej  
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Białka ubić na sztywno. W momencie, gdy białka się spienią, dodawać stopniowo cukier do momentu aż się rozpuści.
  2. Następnie, pojedynczo dodawać żółtka i ubijać aż wmieszają się w masę. 
  3. Dodać olej i mleko, zmiksować. 
  4. Dodać, mieszając łyżką przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. 
  5. Ciasto przelać do formy o średnicy 25 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min (do suchego patyczka).
  7. Biszkopt ostudzić a następnie przekroić na dwie części.

Składniki na masę:

  • 0,5 l śmietany kremówki (30-36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 6 listków żelatyny (przygotowanych wg instrukcji na opakowaniu)

Przygotowanie masy:

  1. Zmiksować schłodzony serek mascarpone, dodać schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. 
  2. Dodać cukier puder i cukier waniliowy pod koniec ubijania.
  3. Żelatynę przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Przed dodaniem do masy, najpierw dodać 1 łyżkę masy śmietankowej i wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie polewy:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami przełożyć do miseczki, ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Przygotowanie ciasta:

  1. Pierwszy placek biszkoptu pokryć połową masy śmietanowej a na jej wierzch wylać połowę czekolady, wyrównać i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Wyciągnąć pierwszy blat z lodówki i na zastygniętą czekoladę wyłożyć resztę masy śmietanowej. 
  3. Przykryć drugim blatem biszkoptu, docisnąć i wyrównać boki. 
  4. Wierzch ciasta polać pozostałą czekoladą i włożyć do lodówki. 
  5. Przed jedzeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki – najlepiej 20 minut przed i kroić nożem maczanym we wrzątku. 

 

,,
2 comments on “Ciasto Kinder Pingui

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>