Beza z kremem kawowym

Ostatnio na dzień chleba przygotowałam Chałkę z tego przepisu. Jedynym „minusem” jej przygotowania jest to, że zostają po niej nie zużyte 4 białka. Wiadomo, dobra Pani domu nie pozwoli na to, żeby cokolwiek się zmarnowało… takim sposobem powstały bezy przekładane kremem kawowym. Nie maślanym – jaki uwielbiam, ze względu na mój „stan” nie powinnam jeść surowych jajek, tak więc wykorzystałam krem śmietankowy z mascarpone. Beziki wyszły pyszne i sprawdziłam nawet na drugi dzień smakują dalej bardzo dobrze :) (oczywiście leżakując w lodówce). 

Składniki :

  • 4 białka jaj
  • 240 g cukru białego drobnego
  • szczypta soli

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy mielonej 
  • 1 łyżka kawy espresso (wcześniej przygotowanej i ostudzonej)
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Białka najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana, rozpoczynamy stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Cukier powinien ulec całkowitemu rozpuszczeniu, nie może być wyczuwalny po roztarciu piany między palcami. Gotowe ubite białka powinny być sztywne, białe i błyszczące.  
  2. Przekładamy masę do szprycy (lub przy pomocy łyżki) nakładamy w niewielkich odstępach, na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni C i pieczemy bezy ok. 2 godzin. Jeżeli bezy zaczynają nabierać koloru, to zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia lub zamieniamy blaszki miejscem (górna idzie niżej, dolna wyżej). Gotowa beza powinna być koloru białego, chrupiąca z wierzchu a w środku miękka i lekko ciągnąca. Gotowe bezy odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Mascarpone ubijamy razem z zimną śmietanką, cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodajemy kawę espresso oraz kawę mieloną. Przekładamy do szprycy i zdobimy masą bezy.
  4. Bierzemy jedną bezę, nakładamy krem kawowy i przykrywamy drugą bezą. Wierzch posypujemy kawą mieloną – opcjonalnie. 

 

,,
12 comments on “Beza z kremem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>