Francuskie ciasto czekoladowe

 Ciasto czekoladowe – z chrupiącą skórką a w środku miękkie, lekko wilgotne. Naprawdę pyszne :) 

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 275 g czekolady (użyłam 200 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
  • 175 g masła 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Blaszkę – tortownicę o śr. 25 cm – smarujemy masłem i posypuje cukrem. Nadmiar strząsamy.  
  2. Odsypać 3 łyżki cukru pudru z ilości podanej powyżej. Czekoladę, masło i pozostały cukier rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej. Ściągamy z kuchenki, dodajemy esencję waniliową i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  3. Do masy czekoladowej dodawać stopniowo po 1 żółtku, dobrze ubijając, następnie wsypać mąkę i wymieszać. 
  4. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną masę wraz z szczyptą soli oraz odłożonym wcześniej cukrem. 
  5. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy czekoladowej. 
  6. Przelać do przygotowanej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut (ja piekłam 35 minut). Przenieść formę na kratkę, zdjąć boki i pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć spód blaszki. Oprószyć ciasto cukrem pudrem. 

 Przepis pochodzi z książki Wyśmienita kuchnia francuska – Carole Clements.

,,,,,
One comment on “Francuskie ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>