Mus podwójnie czekoladowy z Oreo na Halloween

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 żółtka
  • 4-5 łyżek cukru drobnego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • ok. 12 ciasteczek Oreo
  • 25 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

Przygotowanie:

  1. Połowę ciasteczek miksujemy (ugniatamy) na piasek, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę umieszczamy i ugniatamy na spodzie 4 miseczek. Pozostałe ciasteczka również miksujemy na piasek i odstawiamy. 
  2. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę tzw. kogel mogel.
  3. Czekolady umieścić w oddzielnych metalowych miskach i rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. miskę umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  4. Śmietankę ubijamy na sztywno. 
  5. Połowę masy z żółtek łączymy z czekoladą mleczną, natomiast drugą z czekoladą gorzką. Następnie dodajemy do każdej połowę ubitej śmietanki delikatnie łącząc ją z pozostałą masą.
  6. Przelewamy do miseczek, najpierw mus gorzki, następnie mus mleczny, posypujemy resztą pokruszonych ciastek Oreo. Wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę.

Opcjonalnie: Przyozdabiamy ciasteczkami maślanymi Halloween :) 

,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>