Polędwiczka w sosie grzybowym

 Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy

sos:

  • 40 g grzybów suszonych
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • tymianek

oraz:

  • mieszanka Trendy Lunch firmy Melvit (mhammas, groszek, grzyby leśne, tymianek)

Przygotowanie:

  1. Grzyby namaczamy w bulionie warzywnym, najlepiej zostawiamy na całą noc. Po tym czasie odlewamy bulion i pozostawiamy do późniejszego wykorzystania. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy i podsmażamy na 1 łyżce masła, lekko solimy. W momencie, gdy cebula będzie szklista, dodajemy drugą łyżkę masła i mąkę. Mieszamy, następnie dolewamy bulion, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy, mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekane grzyby i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę i mieszamy. 
  2. Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Lekko rozgniatamy pięścią. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem np. olejem kokosowym, z obu stron. Następnie zalewamy sosem grzybowym i dusimy przez 30 minut
  3. Podajemy z dodatkiem np. mieszanką Trendy Lunch firmy Melvit składającą się z mhammas’u, groszku, grzybów leśnych i tymianku. 

 

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>