Tort korzenny z kremem cynamonowym i powidłami śliwkowymi

 

 Składniki na tort o śr. 18 cm:

  • 3 jajka
  • 105 g cukru drobnego
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier aż się rozpuści. Dodawać ciągle miksując, po jednym żółtku. Dodać przesiane przez sitko mąki i przyprawę korzenną dzieląc na 2-3 porcje, wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C do „suchego patyczka” ok. 40 minut. Ostudzić biszkopt, następnie przekroić na 3 części.

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36% (słodkiej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

W misie miksera utrzeć serek mascarpone. Dolać schłodzoną śmietankę i miksować do momentu aż będzie sztywna, pod koniec dodając cynamon i cukier puder.

oraz:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

 Powidła wymieszać z 2 łyżkami soku pomarańczowego. Resztę soku pozostawiamy do nasączenia biszkoptu.

Przekładanie tortu:

Pierwszy blat kładziemy na paterze. Skrapiamy sokiem pomarańczowym. Wykładamy połowę powideł śliwkowych. Wierzch smarujemy 1/3 kremu. Przykładamy drugim blatem ciasta. Powtarzamy powyższe czynności. Na wierzch i boki trzeciego blatu wykładamy pozostały krem. Boki możemy obtoczyć w wiórkach czekoladowych.

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>