Ciasteczka maślane z pomarańczą i białą czekoladą

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę wyszorować i sparzyć, następnie zetrzeć z niej skórkę. 
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczy posiekać  na mniejsze kawałki, dość cienko.
  3. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść (ja używam miksera), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie zrobić kulę, podzielić na pół. 
  4. Każdą połówkę spłaszczyć i położyć między dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość 3 mm i włożyć do zamrażarki na 15 minut. 
  5. Jeden płat ciasta wyciągnąć z zamrażarki, chwilę ogrzać i foremką wycinać koła bądź inne kształty.
  6. Ciastka piec w 190 stopniach C do czasu aż zaczną się rumienić ich boki a następnie należy ostudzić je na kratce.
  7. W międzyczasie to samo zrobić z drugą partią ciasta. 

Przepis na ciasteczka pochodzi z tego  bloga. 

Polewa czekoladowa:

Rozpuścić białą czekoladę (100 g) w kąpieli wodnej. Bok ciastka moczyć w czekoladzie i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać ulubioną posypką i odstawić do zastygnięcia. 

 

 

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>