Glazura czekoladowa i lukier do pierników

Na wstępie zaznaczam, że przepisy pochodzą ze strony Moje Wypieki. U mnie się sprawdził i polecam go również Wam. Jednakże wprowadziłam małą zmianę odnośnie słodu. 

Glazura czekoladowa z melasą jak dla mnie miała zbyt wyczuwalny smak samej melasy, w kolejnym ozdabianiu pierników użyłam miodu i syropu klonowego – kiedyś przeczytałam, że syrop klonowy nadaje „błysku” wszelkim czekoladowym polewom. W moim przypadku glazura z melasą zmatowiała natomiast z syropem klonowym była błyszcząca. Zarówno wygląd jak i smak pierników z miodem i syropem klonowym, bardziej przypadł mi do gustu.

 PIERNIKI3

PIERNIKI1

Glazura czekoladowa do pierniczków:

Składniki:

  • 28 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki melasy lub po 1 łyżeczce miodu i syropu klonowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i rozpuścić w małym rondelku nad parą. Ja przy mojej drugiej próbie czekoladę rozpuściłam razem z wodą, miodem i syropem klonowym (krok niżej). 
  2. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku. 
  3. Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski.
  4. Wodę ze słodem wymieszać i wlać do miski z cukrem pudrem, dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca – najlepiej zmiksować lub zblendować. 
  5. W mojej drugiej próbie musiałam dodać 4 łyżki wody aby glazura nie była bardzo gęsta. 
  6. Ozdobić pierniczki nabijając delikatnie pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczając w glazurze. Glazura dość szybko krzepnie. Dlatego można zanurzyć miskę z glazurą w naczyniu z wrzącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. 

Lukier do pierniczków:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącego mleka
  • barwniki spożywcze – opcjonalnie

Cukier dokładnie rozprowadzić z mlekiem; jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel mleka, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.

Ozdobić pierniczki, lukier dość szybko zastyga.

PIERNIKI4

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>