Pierniki miękkie i puszyste – dwa przepisy

Tym razem zabrałam się za pierniki z dwóch przepisów za jednym zamachem. Miały być to puszyste, miękkie (po leżakowaniu) pierniczki w stylu pierników alpejskich. Pokryłam je glazurą czekoladową oraz lukrem. Koniecznie wypróbujcie oba przepisy bo warto i dajcie znać, które bardziej Wam zasmakowały. 

PIERNIKI1

PIERNIKI3

Przepis 1

Składniki:

  • 450 g miodu
  • 450 g mąki
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać w misce. Suche składniki połączyć z resztą składników i zmiksować do połączenia się masy. Masa na pierniczki będzie dosyć klejąca ale raczej bardziej zbita. Odstawiamy ją na 24 godziny do lodówki, przykrytą folią spożywczą. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, podsypując mąką. Powycinać ulubione kształty i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 10 minut.  

PIERNIKI5

Przepis 2

Składniki (przygotowałam z 0,5 kg mąki – w źródle było z 1 kg): 

  • 4 żółtka
  • 1 1/2 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 100 ml śmietany 18% (kwaśnej)
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 200 g miodu

Przygotowanie:

W rondelku zagotować miód razem z przyprawą korzenną, następnie dodać masło i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną. Mąkę przesiać razem z kakao. Białko ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę połączyć z mąką i kakao, następnie dolać miód i na koniec dodać śmietanę z sodą. Masa powinna być lekko klejąca ale bardziej lejąca w porównaniu do powyższego przepisu. Odstawiamy również na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie należy masę rozwałkować na grubość 5 mm, podsypując mąką. Powycinać ulubione kształty. Piec w temperaturze 180 stopni przez 7-12 minut

PIERNIKI4

 Przepis na glazurę czekoladową i lukier w tym przepisie. 

,,,,,
One comment on “Pierniki miękkie i puszyste – dwa przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>