Sernik Speculoos – sernik o smaku ciasteczek korzennych

Może nie każdy wie czym są ciasteczka Speculoos a więc… wikipedia powiada:

„Speculaas lub speculaasje – ciasteczko korzenne o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Nazywane też dawniej ciasteczkiem świętego Mikołaja (nid. Sinterklaaskoek). Charakterystyczny smak i zapach nadaje ciasteczkom mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. Popularne w Holandii, tradycyjnie spożywane w okresie święta Sinterklaas. Dostępne w sklepach w kilku wariantach. W Belgii wariant tego ciasteczka znany jest pod nazwą speculoos, natomiast Hasselt jest znane z ciasteczek Hasseltse speculaas.”

Ciasteczka można spotkać w wielu polskich sklepach i zrobić z nich samodzielnie krem. Jednakże ja użyłam już gotowego kremu, który zalegał mi w szafce. Użyty krem był wyprodukowany przez firmę Lotus. 

Składniki:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 270 g kremu speculoos

Oraz:

  • 190 g ciasteczek Speculoos
  • 40 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

polewa śmietanowa:

  • 250 ml śmietanki kwaśnej 18%
  • 3 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:

  1. W malakserze umieścić ciasteczka i zmiksować na pył. Dolać roztopione masło i cynamon. Zmiksować  do uzyskania masy „mokrego piasku”. Dno tortownicy o średnicy 25 cm pokryć  papierem do pieczenia następnie wyłożyć masę, wyrównać i docisnąć. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
  2. W misie miksera umieścić twaróg, ser mascarpone, krem speculoos i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dolać śmietankę i wsypać cukier puder. Do masy dodać po jednym jajku, miksując do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę. 
  3. Przelać masę do tortownicy. Piec sernik w temperaturze 150 stopni C przez 70-80 minut w kąpieli wodnej lub na ruszcie z umieszczoną poniżej blaszką z wodą.
  4. Na upieczony, sprężysty sernik wylać wymieszaną kwaśną śmietankę z cukrem pudrem i upiec w temperaturze 150 stopni C przez 10 minut

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>